“Ο Δικός σου Online Ελληνικός Κόσμος„
Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 26/4/2024, 18:03


Σας ενημερώνουμε πως ως επισκέπτης έχετε μειωμένη πρόσβαση στην ιστοσελίδα μας.Για να αποκτήσετε πλήρη πρόσβαση, συνδεθείτε με το όνομα και τον κωδικό σας πρόσβασης ή κάντε τώρα την εγγραφή σας απολύτως δωρεάν.



Greek Cosmos » Tutorials » Οι ποιοτητες ταινιων που ανεβαζουμε
Σελίδα 1 από 1 |


DraGoN99




Πολλές φορές κατεβάζουμε μια ταινία που το όνομά της εκτός από τον τίτλο περιέχει και συντομογραφίες όπως CAM-TS-TC-SCR-DVDSCR-DVDRip-TVRip.

Αν ασχολείστε αρκετό καιρό με το θέμα αυτό πιθανόν να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, υπάρχει όμως και κόσμος που τώρα ξεκινάει και θα ήθελε μια εξήγηση.



CAM
Η εγγραφή CAM πραγματοποιείται από κάποιον (θεατή), σε ένα κινηματογράφο με μια κάμερα. Με αυτόν τον τρόπο οι ήχοι που προκαλούν οι θεατές ακούγονται και στην εγγραφή. Η εικόνα είναι από κακή (συνήθως) έως αποδεκτή (σπανίως) αλλά ειδικά ο ήχος είναι -επίσης συνήθως- πολύ κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα ούτε οι διάλογοι να μην μπορούν να ακουστούν.

Telesync (TS)
Τα TS εγγράφονται επίσης σε κινηματογράφους με τη διαφορά ότι η κάμερα που χρησιμοποιείται είναι υψηλής απόδοσης/ποιότητας ενώ χρησιμοποιείται ξεχωριστή πηγή για τον ήχο (έτσι ώστε να μην ακούγονται οι ήχοι των θεατών).
Το επίπεδο της ποιότητας (ήχου και εικόνας) κυμαίνεται από αποδεκτό έως μέτριο ενώ σπάνια μπορεί να έιναι και καλό.
Ένα άλλος ορισμός αναφέρει ότι είναι μια ταινία όπου το βίντεο και ο ήχος έχουν γραφτεί από διαφορετικές πηγές (συνήθως η ταινία μέσω κάμερας και ο ήχος από βύσμα ακουστικών) και, κατόπιν, συγχρονιστεί «χειροκίνητα» από τον «συμπιεστή» του γκρούπ που τη διανέμει.

Telecine (TC)
Τα TC δημιουργούνται με διάφορους τρόπους, όλοι όμως έχουν να κάνουν με την εξαγωγή της ταινίας απευθείας από το καρούλι. Δημιουργούνται σε widescreen (letterbox), ή σε full-screen (pan and scan) με άριστης ποιότητας ήχο και εικόνα. Η πιο κοινή μέθοδος είναι με μία συσκευή (που ονομάζεται "συσκευή telecine" ), η οποία προσκολλάται στο καρούλι και δημιουργεί μία κασσέτα VHS. Υπάρχουν και άλλες συσκευές που δημιουργούν ψηφιακό σήμα (ήχου και εικόνας) το οποίο αποθηκεύουν σε ένα laptop ή σε μία συσκευή video.

Screener (SCR)
Ένα Screener δημιουργείται συνήθως από μία διαφημιστική βιντεοκασσέτα η οποία έχει αποσταλλεί σε λογοκριτές ή σε κριτικούς. Η ποιότητα είναι συνήθως εφάμιλλη με αυτή ενός εμπορικού DVD, Μερικές φορές ένα μήνυμα copyright εμφανίζεται στην οθόνη, ή η εικόνα γίνεται ασπρόμαυρη για λίγα λεπτά κλπ...

Work-Print (WP)
Τα WP αντιγράφονται από το celluloid (ή από άλλη πηγή). Μερικές φορές οι ταινίες δεν είναι ολόκληρες, ο ήχος έιναι συνήθως τέλειος και η ποιότητα της εικόνας μπορεί να διαφέρει από ταινία σε ταινία.

DVDRip (DVD)
Οι ταινίες αυτές έχουν δημιουργηθεί απευθείας από ένα DVD ή ένα Laserdisc της ταινίας και η ποιότητα είναι εφάμιλλη (αν και όχι ίδια λόγω συμπίεσης με κάποιο codec), της ποιότητας της πηγής.

Subbed
Οι ταινίες αυτές έχουν υπότιτλους. Μερικές φορές υπάρχουν υπότιτλοι μόνο σε μία γλώσσα (με πολύ μικρούς χαρακτήρες). Άλλες φορές είτε οι χαρακτήρες είναι πάρα πολύ μεγάλοι, ή υπάρχουν υπότιτλοι σε πάνω από μία γλώσσα που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της οθόνης.
Οι ταινίες αυτές έχουν ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ υπότιτλους επάνω τους, και όχι ανεξάρτητους. Έτσι, αν μία από αυτές έχει, για παράδειγμα, Ιταλικούς υπότιτλους, δεν μπορούν να αφαιρέθούν και να μπουν στη θέση τους άλλοι (π.χ. Αγγλικοί. Οι Αγγλικοί θα πέσουν «από πάνω»)[/i]

Watermarks
Τα μικρά BD, A ή Ζ (μεταξή άλλων) σύμβολα στην ταινία. Η τοποθέτησή τους γίνεται από τους Ασιάτες που κυκλοφορούν την ταινία. Συναντούνται και σαν ημιδιάφανα σύμβολα που στιγματίζουν την ταινία και συνήθως είναι εμφανή καθ όλη τη διάρκειά της. Μπορεί να υπάρχουν εξαιτίας της αρχικής κόπιας (χωρίς να έχουν τοποθετηθεί από Ασιάτες).

*DC*
Director s Cut

*SE*
Η ταινία προέρχεται από Special Edition DVD.

*PROPER*
Η προηγούμενη κυκλοφορία ήταν ψεύτικη, δεν ήταν ολόκληρη, είχε προβλήματα ή, απλά, ήταν χαμηλής ποιότητας – και, πιθανότατα, για κάποιον από αυτούς τους λόγους έγινε Nuke (βλέπε παρακάτω). Αυτή (η Proper) υπόσχεται ότι είναι μία νέα, «καλή» εκδοχή της (συνήθως είναι).

*INTERNAL*
Αυτή η κυκλοφορία προοριζόταν αρχικά για το γκρουπ επειδή δεν ανταποκρινόταν στα στάνταρντ του.

*LIMITED*
Η ταινία προβλήθηκε σε λιγότερες από 500 αίθουσες.

*STV*
Η ταινία δεν προβλήθηκε στις αίθουσες αλλά πήγε κατευθείαν στο βίντεοκλαμπ (STV=Straight To Video).

*DUPE*
Η ταινία έχει ήδη κυκλοφορήσει και αυτό είναι ένα αντίγραφο.

*BAD FPS*
Η ταινία δεν ακολουθεί ένα από τα πρότυπα των 24, 25 ή 29,7 FPS (Frames Per Second) και μπορεί, (περιστασιακά ή καθʼ όλη τη διάρκειά της), να εμφανίζει αποσυγχρονισμό ή σπαστή κίνηση.

*RERIP*
Η ταινία σε επανακυκλοφόρηση (αφού η "εξαγωγή" από το DVD έγινε εκ νέου)

*INTERLACED*
Η ταινία προέρχεται από Interlaced πηγή που δεν έχει γίνει deinterlace – το αποτέλεσμα είναι πως, κατά τις σκηνές με κίνηση, τα κινούμενα αντικείμενα αφήνουν πίσω τους «είδωλα» από γραμμές (ή η εικόνα εμφανίζεται θα φανεί κυματιστή στο "έμπειρο" μάτι).

*BAD IVTC*
IVTC (inverse telecine) είναι η διαδικασία μετατροπής μίας NTSC ταινίας 29,7, 30 fps (Frames Per Second) σε μία ταινία με 24, 25 fps για εξοικονόμηση χώρου. Όταν δεν έχει γίνει σωστά (Bad IVTC) εμφανίζεται αποσυγχρονισμός στον ήχο / διαφοροποιήσεις στην «ταχύτητα» ορισμένων σκηνών / περιστασιακό (μα όχι μόνιμο) interlacing.

*REPACK*
Κόπηκε και ράφτηκε πάλι (γιατί στο πρώτο packing κάποιος έκανε κάτι άλλο).

*NUKE*
Η κυκλοφορία αυτή δεν έγινε αποδεκτή και "κάηκε". Υπάρχουν δύο λόγοι που συμβαίνει αυτό:
1. Η κυκλοφορία δεν ήταν σύμφωνη με τους κανόνες ενός site και το site/courrier(s)/releaser(s) την "έκαψαν" και
2. Η κυκλοφορία είναι DUPE ή κάτι δεν πάει καλά με αυτήν οπότε την "καίνε" όλοι (όλα τα site/courrier(s)/releaser(s)).

Γκρουπ
Μέρος της ονομασίας του αρχείου μιας κυκλοφορίας είναι και το όνομα του γκρουπ που τη "διέθεσε" στο "ευρύ κοινό". Αυτό απλά προσδίδει κύρος στο γκρουπ αυτό. Συνήθως βρίσκονται μέσα σε παρενθέσεις, αγκύλες κλπ...
Μερικά (καθώς υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά), από τα πιο γνωστά γκρουπ είναι:
*Maven*
*Pukka*
*Diamond*
*Done*
*Alliance*

Επειδή έχουν μπει αρκετά νέοι χρήστες και επίσης έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα είδη φορματ βίντεο σε αυτό το post θα επιχειρήσω να συγκεντρώσω όλα τα formats για video, μαζί με μια σύντομη περιγραφή για το καθένα , ώστε κάνοντας και το ανάλογο πολ να δω ποιο είδος προτιμάτε και να μάθετε να ξεχωρίζετε ένα τορρεντ τη ποιότητα έχει χωρίς να χρειάζεστε να δείτε screen shots.

Στο ακριβώς από πάνω ποστ υπάρχει ένας οδηγός που εξηγεί κάποια είδη όπως
CAM-TS-TC-SCR- DVDSCR- DVDRip-TVRip
Όμως εκτός από το DVDRip όλα τα άλλα φορματ δεν αξίζει πια να ασχολείστε και αυτό για 2 λόγους. Πρώτον γιατί οι ποιότητα τους δεν αξίζει καθόλου (μόνο τα μάτια σας θα χαλάσετε) και επειδή πια σε μικρό χρονικό διάστημα ανεβαίνουν οι ταινίες σε πολύ καλύτερη ποιότητα .

Ξεκινάμε λοιπόν


A. R5
αναφέρεται συνήθως σε συγκεκριμένη μορφή DVD, και σε αντίγραφα αυτής που κυκλοφορούν στο internet, που έχει κυκλοφορήσει στην DVD Region 5, δηλαδή σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι εκδόσεις R5 συνήθως διαφέρουν από τις κανονικές στο ότι είναι απευθείας Telecine μεταφορά της ταινίας χωρίς καθόλου επεξεργασία εικόνας όπως στις εκδόσεις DVD και χωρίς τα special features. Έτσι η ταινία βγαίνει στα ράφια προς πώληση την ίδια χρονική στιγμή με τα DVD Screeners. Μιας και τα DVD Screeners είναι η βασική πηγή υψηλής ποιότητας, εκδόσεων με το R5 οι παραγωγοί προλαβαίνουν τους πειρατές στην αγορά! Σε μερικές περιπτώσεις τα R5 DVDs εκδίδονται χωρίς ήχο στα Αγγλικά.Xχρησιμοποιούν απευθείας τον ήχο από την αίθουσα προβολών τον οποίο μετέπειτα συγχρονίζουν με την R5 ταινία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο τίτλος της πειρατικής πλέον έκδοσης συμπληρώνεται από ένα ".LINE" που το διαφοροποιεί από την έκδοση DVD με track ήχου. Η ποιότητα εικόνας μιας έκδοσης R5 είναι κατά κανόνα ισάξια μιας DVD Screener με τη διαφορά ότι λείπουν τα μηνύματα copyright και δεν έχει ασπρόμαυρες σκηνές. Η ποιότητα είναι σαφώς καλύτερη από τα Telecine.Τα R5 παλαιότερα είχαν διάφορα διακριτικά όπως Telecine, DVD Screeners, ή ακόμα και DVD rip. Προς το τέλος του 2006, κάποια γκρουπς όπως DREAMLiGHT, mVs, και PUKKA ξεκίνησαν να βάζουν το ".R5" ή "R5.LINE" και προέτρεψαν και τα υπόλοιπα γκρουπς να κάνουν το ίδιο. Λόγω ανταγωνισμού μεταξύ τους κάποια γκρουπς το υιοθέτησαν και κάποια όχι.



B. DVDRips

1.A.V.I (Audio Video Interleave):
Format video που καθιερώθηκε από τη microsoft, και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το μοναδικό στα PC. Παρόλα αυτά, το avi δεν είναι ένα συγκεκρίμενο format, αλλά ένας container διαφόρων formats. Ένα αρχείο avi μπορεί να συμπιετσεί με διάφορούς "συμπιεστές" (codecs), που καθένας από αυτούς δίνει διαφορετική ποιότητα. Οι σημαντικότεροι είναι:MJPEG,DV-AVI, Ασιμπίεστο (uncompessed) AVI, Indeo Video.[κανείς δεν χρησιμοποιείται για ταινίες για αυτό και δεν τους αναλύω]

2. MPEG/MPEG 2:
Ίσως η πρώτη σημαντική προσπάθεια στο χώρο των PC για ένα format που θα προσφέρει ποιότικό βίντεο. Διαθέτοντας πιο "εξυπνες" μεθόδους συμπίεσης, αυτό το format προσφερε μεγαλύτερη ποιότητα σε λιγότερο χώρο από τα codecs του AVI. Αντικατασταθηκε από το MPEG2, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη στα VCDs (σε ανάλυση 320x240).
Η συνέχεια του MPEG που, σε συνδιασμό με το DVD, έφερε το ψηφιακό video σε κάθε σπίτι. Αυτό το format δίνει πολύ υψηλότερη ποιότητα από το αρχικό MPEG. Χρησιμοπιοείται στα SVCD και στα DVD video (720x576). Παρόλα αυτά, έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικια του, και αναζητείται αντικαταστάτης. Τα αρχεία αυτής της μορφής έχουν κατάληξη mpg ή mpeg. Όταν πρόκειται για DVD απαντωνται με την κατάλληξη VOB (και σε συνδυασμό με τα αρχεία IFO και BUP είναι σε θέση να προσφέρουν τις λειτουργίες μενού των DVD), ενώ στο SVCD με την κατάλληξη dat

3. WMV (Windows Media Video - πρωην ASF):
Format που αναπτύχθηκε από τη microsoft, και ξεκίνησε την καρίερα από το desktop των Windows, μέσω του Windows Media Player. Είναι ένας από τους υποψήφιος διαδόχους του MPEG2, ενώ η microsoft προσπάθει να το καθιερώσει, προσφέροντας υπηρεσίες μουσικής και δωρεάν προγράμματα. Ήδη έχει καταφέρεινα ξεφύγει από τα Windows, αφού κυκλοφόρησαν embeded συσκευές με υπόστήριξη WMA/WMV. O codec που χρησιμοποιεί λέχει φτάσει αισίως στην έκδοση 9, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα από τα περισσότερα αντιπαλα formats. Ααπτύσσεται ραγδαία στο τομέα του internet, υποσκελίζονατς άλλά formats.

4.DviX/Xvid:
Το "κακό παιδι" των format video. Προσφέρονατς πολύ καλή ποιότητα σε μικρό χώρο χρησιμοποιήθηκε κατα κόρον στην ανταλλαγή ταινιων μέσω P2P, αλλά και στην μεταφορά DVD video σε CD. Πρόσφατο μειονέκτημα του ήταν ότι δεν έπαιζε πουθενα αλλού εκτός από το PC, ενώ μόλις προσφτα έκαναν τη εμφανιση τους DVD players με Dvix support. Παραμένει το μειονέκτημα την μεγάλης επεξ. ισχύς που απαιτείται κατα την κωδικοποίηση. Οι δημιουργοί του έχουν χωριστει σε δυο παρατάξεις, την DviX και την Xvid.
H Καλύτερη ποιότητα αυτή τη στιγμή για ταινίες που συμπιέζονται στα 700mb.

5.Matroska/Ogg
H "απάντηση" της κοινότητας του opensource, όσον αφορά το avi της microsoft και στο mp4 . To matroska (.mkv .mka) είναι και αυτό container που μπορεί να συμπιεστεί με διάφορους συμπιεστές(codecs), και χρησιμοποιείται πολύ στα opensource λειτουργικά, όπου η αναπαραγωγή αρχείων avi συχνά δεν υποστηρίζεται εξαρχής, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων (το matroska αντίθετα έχει άδεια GNU). έχει πλεονεκτήματα έναντι του avi, όπως το γεγονός ότι βασίζονται στο Extensible Binary Meta Language (EBML), που προσφέρει την εύκολη επέκταση του και τη δημιουργία μενού σαν αυτά του DVD. Επίσης οι υπότιτλοι ταινιών μπορεί να είναι στο ίδιο αρχείο με το video, ενώ στο avi πρέπει να είναι σε χωριστό αρχείο. Άλλο ένα container από την κοινότητα του opensource. Το ogg μπορεί να δεχτεί και αυτό πληθώρα συμπιεστών/codecs για ήχο, video και υπότιτλους. Για τον ήχο χρησιμοποιούνται οι FLAC (μη απωλεστικος, δεν χάνει ποιότητα), και Speex και vorbis. Για το video είναι πολλοί και διάφοροι όπως οι theora και oggUVS, ενώ για υπότιτλους το Annodex. Οι περισσότεροι όταν αναφέρονται σε ogg, εννοούν ένα αρχείο ήχου που έχει συμπιεστεί με τον συμπιεστή(codec) vorbis, και έτσι πολλοί νομίζουν ότι το vorbis είναι μόνο για ήχο. Το ogg vorbis απαντάται συχνά σε opensourxe λειτουργικά με την παραπάνω μορφή, ενώ παίζει ακόμη και σε κινητά.

6.mpeg4/mp4
Το format που για αλλού ξεκίνησε... και αλλού έφτασε. Στην αρχή ήταν ο αντικαταστάτης του mpeg2. Ενώ στην αρχή επρόκειτο για συγκεκριμένο format (όπως το mpeg2) μετά έγινε container, με κύριους συμπιεστές το amr (για τον ηχο) και το h.264 (για το video). Χρησιμοποιείται κυρίως στα κινητά, με τους παραπάνω συμπιεστές και είναι πρακτικά ίδιο με το 3gpp. Άλλη μια χρήση είναι για τη διάθεση αρχείων μουσικής μέσω internet (podcasting) η για τη διάθεση προστατευμένων αρχείων.

7.h.264/x264/avc/mpeg4
Το Η.264 είναι ένα νέο video codec το οποίο μπορεί να επιτύχει καλύτερη ποιότητα εικόνας σε μικρότερο μέγεθος. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η επιτυχία των παλαιότερων (λ.χ.DivX) Είναι παρόμοιο οπότε μπορείτε να το συναντήσετε και με τις δύο ονομασίες. Επίσης μπορεί να βρεθεί και ως H.264/AVC, H.264/MPEG-4 AVC or MPEG-4 Part 10.Το αντίστοιχο open source είναι το x264.Το συναντάμε συνήθως στα εξής extensions:
1.avi.= Αν και δίνει την χειρότερη ποιότητα
2.mp4= προσδίδει πολύ καλή ποιότητα και ο ήχος μπορεί να γίνει rip σε ACC
3.mkv
4. h264


C.DVDR
Eιναι το κλασικό επαναγραψιμο dvd φορματ με χωρητικοτητα 4,38 GB. Oταν αντιγραφουμε μια ταινια απο ενα dvd sto άλλο αυτό το είδος φορματ χρησιμοποιούμε.Eχει ακριβώς την ίδια ποιότητα με το αρχικό dvd.

D. HD DVD/BLURAY
To HD DVD είναι ένας δίσκος σχεδιασμένος να είναι ο διάδοχος του επικρατέστερου σήμερα DVD format. Μπορεί να αποθηκεύσει έως και το τριπλάσιο μέγεθος πληροφορίας καθώς μπορεί να φτάσει τα 15GB ανά layer (σε αντίθεση με τα 4.7 του απλού layer ενός DVD).
Το πρότυπο HD DVD είναι αυτή τη στιγμή σε έναν «πόλεμο των φορμάτ» με το αντίστοιχο Blu-Ray Disc.

HD 1080i και HD 1080p
Η τεχνολογία εικόνας μεταφέρεται σιγά σιγά προς το HD (High-Definition), ένα πρότυπο που μας παρέχει καλύτερη ανάλυση για την οθόνη μας. Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές τηλεοράσεις HD. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι HD που υποστηρίζονται. Πρόκειται για τα HD 1080i και HD 1080p. Ας δούμε συνοπτικά τι είναι το καθένα:
HD 1080i
Στο φορμάτ αυτό, η ανάλυση της οθόνης είναι 1920x1080 pixels. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη χωρίζεται σε ένα πίνακα από μικρά κελιά (pixels) που είναι 1920 στον οριζόντιο άξονα και 1080 στον κατακόρυφο. Η προέκταση i αναφέρεται στον τύπο της πολύπλεξης όπου στο πρότυπο αυτό «γεμίζουν» με χρώμα πρώτα οι μονές σειρές και στο δεύτερο σκανάρισμα γεμίζουν οι ζυγές σειρές. Αυτό γίνεται τόσο γρήγορα που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να καταλάβει την διαδικασία αυτή, παρά βλέπει το σύνολο της εικόνας σαν μία.
HD 1080p
Και στο φορμάτ αυτό, η ανάλυση της οθόνης είναι 1920x1080 pixels. H προέκταση p δείχνει ότι το σκανάρισμα γίνεται σε όλα τα pixels με τη σειρά και η εικόνα παρουσιάζεται με ένα μόνο πέρασμα. Πολλές φορές μπορείτε να δείτε το 1080p σαν «True High-Definition» ή και «Full High-Definition». Το πρότυπο αυτό δουλεύει με τον ίδιο τρόπο που δούλευε και το παλαιότερο 720p μόνο που έχει καλύτερη ανάλυση.Συγκριτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως το 1080p είναι ανώτερο του 1080i. Το πρόβλημα βρίσκεται ότι πλην των HD-DVD και Blu-ray δεν υπάρχει άλλη πηγή που να χρησιμοποιεί το πρότυπο αυτό.

E. BRRip / BDRip
Το μέλλον στα βίντεο φόρμα. Η καλύτερη ποιότητα σε rip αρχεία αυτή τη στιγμή , ανώτερη κατά πολύ από τα dvdrip.To BRRip είναι αποκωδικοποιημένο με xvid από ένα Blu-Ray release [π.χ. a 1080p .mkv file ]. Ενώ Το BDRip είναι αποκωδικοποιημένο με xvid κατευθείαν από δίσκο Blu-Ray. είναι ακόμα νωρίς για αυτά τα φορματ αφού υπάρχουν μόνο 3 ομάδες αλλά το μέλλον του ανήκει.



Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή:
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Forumgreek.com | ©phpBB | Δωρεάν φόρουμ υποστήριξης | Αναφορά κατάχρησης | Πρόσφατες συζητήσεις